ALU STOLARIJA

Alu stolarija je prvi izbor arhitekta kada je potrebno zastakliti velike prostore ili otvore, kada je potrebna čvrstoća, stabilnost i lagana konstrukcija. Alu stolarija svojim otmenim izgledom i velikim izborom boja ispunjava sve estetske zahteve, a njena glatka površina i savršena završena obrada čine je veoma lakom za održavanje.

Jasne i oštre linije profila napravljenih od aluminijuma se savršeno uklapaju u modernu arhitekturu,  a alu stolarija se može prilagoditi otvorima bilo kojih dimenzija, čak i nestandardnim otvorima, te se i prilikom renoviranja starih kuća može postići potpuna promena iz rustičnog u moderno. Samim tim, moguće je i ispuniti ideje najkreativnijih arhitekti i prozore raditi u nestandardnim oblicima.

Ranije su se prozori i vrata uglavnom izrađivali od drveta koje vremenom propada i zahteva konstantnu zaštitu farbanjem, izvija se i omogućava prodor toplog ili hladnog vazduha u prostorije. Alu stolarija predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na ovo rešenje u skoro svim kategorijama.

Aluminijum je metal i kao svi metali dobar je provodnik toplote, pa su njegova izolatorska svojstva znatno lošija nego kod PVC-a. Međutim, današnja alu stolarija se proizvodi sa termo prekidom (termo mostom) pa su toplotne i zvučne karakteristike znatno poboljšane. Alu stolarijase proizvodi u dve opcije, gde su aluminijumski profili podvrgnuti procesu eloksaže ili plastifikacije. Eloksaža predstavlja elektrohemijski process kojim se aluminijumski profili površinski štite od korozije. Tim procesom se površinski sloj aluminijuma prekriva tankim slojem oksida ( oko 1 mikron ). Tako tanak sloj nije dovoljno debeo da bi predstavljao dobru zaštitu aluminijuma. Zbog toga se aluminijumski profili podvrgavaju veštačkoj oksidaciji prilikom koje se debljina zaštitnog sloja povećava na 12 do 30 mikrona.

Tonovi eloksaže se kreću od prirodne boje aluminijuma preko bronzanih nijansi do crne, bojenje se vrši neorganskim pigmentima na bazi kobalta, mangana ili ređe organskim pigmentim. Eloksirani aluminijum je veoma otporan na kiseline ali je zato veoma osetljiv na baze, te se posebno mora obratiti pažnja da kreč ili malter ne ostanu na aluminijumskom profilu duze od nekoliko minuta nakon ugradnje, jer postoji mogućnost trajnog oštećenja eloksaže.

Plastifikacija predstavlja elektrostatički proces zaštite aluminijumskih profila, a proces plastifikacije se odvija u nekoliko faza. U poslednjoj fazi aluminijumski profili na koje je u prethodnoj fazi nanešen prah boje, unose se u peći, gde se zagrevanje vrši na temperaturi od 180 do 200° C. Zagrevanje dovodi do formiranja sloja plastifikata debljine od 60 do 80 mikrona.

Alu stolarija je lakša od PVC-a i kao takva je idealna za zastakljivanje većih površina, kao što su fasade od stakla, izlozi, ali i kancelarijski (poslovni) prostor. Alu stolarija je lider u polju ugradnje prozora i vrata za sve kojima je bezbednost objekta na prvom mestu. Neki alu sistemi imaju posebne sertifikate za provale, a neki imaju ugrađene mehanizme koji sprečava podizanje i time otežava obijanje. Ipak, postoje različiti profili od alu stolarije i svaki od njih ima svoje karakteristike, prednosti, mane i situacije za koje je namenjen.